fbpx

Спагети „Cacio e Pepe“ с Cheese the Queen Класик

Спагети „Cacio e Pepe“ с Cheese the Queen Класик

2020-05-18T16:59:19+00:0012.11.2018|

Пътешествие до Рим ми припомни за една рецепта, която някога ми беше изключително любима и веднага си помечтах да я приготвя във вариация с Cheese the Queen.

Spaghetti „Cacio e Pepe“ (в буквален превод на български „Сирене и пипер“) е стара рецепта от римската кухня и както предполага името, се състои само от няколко съставки. За рецептите с малко съставки има едно желязно правило – съставките винаги трябва да са от първо качество.

И така за днешната ще са необходими: хубава паста по ваш избор, прясно смлян черен пипер, сол, зехтин и Cheese the Queen Класик… не на последно място, разбира се, компания, с която да се насладите напълно на живота по италиански.

Ще ви споделя и правилата, които ползвам, когато приготвям паста 😉

Произходът на пастата е все още дълго дискутирана тема. Докато повечето италианци гордо вярват, че пастата идва от Италия, има много доказателства, които сочат друго. Историята на пастата или нудлите датира от Китай. През 2005 г. археолози откриват в североизточен Китай 4000 годишна купа за нудли. В допълнение, Марко Поло също представлява предизвикателство за италианската история. Вярва се, че именно той донася пастата в Италия от Китай по време на неговите пътешествия. Друга теория пък твърди, че това са Арабите, който са използвали пшеница за производството на сушена паста, която търговците са разнасяли по света.

Но дотук с историята, време е за хубава храна и наслаждение.

Няколко съвета, за да се справите отлично с готвенето на паста:

  • без значение, дали готвите сушена или прясна паста изберете голям съд. Пастата обича да плува, още повече това ще помогне да не залепне.
  • порцията за един човек е 114 г паста
  • загрейте водата, докато започне да ври и добавете достатъчно сол, нека има вкус на океан
  • за сушена паста: изчакайте водата отново да заври /капакът ще помогне за времето на завиране/ , добавете пастата и веднага разбъркайте. Продължавайте да разбърквате отвреме-навреме.
  • за прясна паста: след като добавите солта намалете котлона, не трябва да ври. Внимателно поставете пастата във водата. Ще бъде готова, когато изплува на повърхността на водата.

Няколко съвета какво да не правите:

  • не добавяйте зехтин по време на готвенето на пастата. Защо? Зехтинът запечатва пастата и това ще предотврати попиването на соса и равномерното му разстилане по пастата.
  • не мийте пастата след като е готова. Много хора измиват пастата, за да спрат процеса на готвене, но това също така отмива голяма част от вкуса. Вместо това я извадете 2 мин преди да е готова.

И вече е време да приготвиете вашите Спагети „Cacio e Pepe“ с Cheese the Queen Класик

Вижте видео рецептата тук:

Спагети Cacio e Pepe

1 порция:
Спагети 114 гр
1 ч. крем сирене от Cheese the Queen Класик /вижте в отделно видео/
3 с.л. зехтин
Черен пипер
⅓ ч вода от сварените спагети
морска/хималайска сол

Тази рецепта е лесна, бърза и е най-вече въпрос на тайминг.

Пригответе пастата по инструкциите по-горе. 4  минути преди да е готова загрейте зехтина за около минута в допълнителен тиган. Добавете прясно смления пипер и разбъркайте, за да освободи ароматите си. Не трябва да прегаря или зехтина да се загрява прекомерно. Затова не загрявайте котлона прекалено. 2-3 минути преди пастата да е готова я добавете към зехтина. Най-лесно е да използвате щипки. Разбъркайте и добавете крем сиренето с Cheese the Queen Класик. Отново разбъркайте и започнете поетапно да добавяте от водата, в която се е варила пастата. Започнете с ⅓ чаша и бъркайте, докато пастата поеме соса, след това повторете, докато получите гладък и равномерно разпределен по пастата сос. Колко вода ще поеме зависи и от пастата, понякога слагам по три пъти. Зависи и дали е прясна или суха паста. Бъркането не трябва да е повече от 3 минути, за да бъдат спагетите ви перфектни „ал денте“.

Вече сте готови. Сервирайте в красива чиния и добавете пресен пипер отгоре.

Истината е, че беше толкова вкусно, че след като изключихме камерата, с екипа само се споглеждахме в мълчание, докато всеки се наслаждава на порцията.

За финал вижте как да приготвите основната съставка: крем-сирене от Cheese the Queen.

Cream cheese from Cashew with Cheese the Queen Classic

Крем-сирене от кашу с Cheese the Queen Класик

1 Cheese the Queen

1 чаша вода

Може да приготвите крем-сирене от всички видове Cheese the Queen. Нашите зрели ядкови деликатеси са 100% ядки, с дълъг процес на зреене и интензивен вкус. За сосове и дипове използвайте съотношение 1 Cheese the Queen: 1 чаша вода. Блендирайте до гладка консистенция. Ако искате крем-сиренето да е по-леко, добавете още вода.

Вижте рецептата тук:

И не забравяйте чаша хубаво вино, за мен червено, моля.

Поръчайте зрелите ядкови деликатеси на Кралицата до всяка точка на България от нашия онлайн магазин тук.
С безплатна доставка за поръчки над 32 лева.

Добър апетит,

Вера Тинкова
Cheese the Queen

 

Видео, снимки и стайлинг –  Гугу WORKS 

Грим и коса – Христина Танчева